5 tips voor een positieve mindset

‘Gelukkig zijn begint bij jezelf.’ 

Een zegswijze die je vaak hoort en die volledig klopt. Geluk wordt vaak bepaald door hoe je in het leven staat en hoe je alles wat rondom jou gebeurt, bekijkt. Externe factoren kunnen ons geluk beproeven maar voor een groot deel kun je je mindset positief beïnvloeden. Dit doe je door je brein te oefenen en zelfs deels te herprogrammeren.

Met onderstaande tips leer je om een positieve mindset te ontwikkelen en zo meer aandacht te besteden aan de mooie kant van het leven.

Goed begonnen is half gewonnen

Begin de dag met een positieve activiteit: iets waar je vrolijk van wordt en wat je energie geeft voor de rest van de dag. Begin dus niet meteen met wat moet, maar sta 5 of 10 minuutjes eerder op en neem eerst wat tijd voor jezelf.

Een paar ideeën: Maak een korte wandeling met je hond, mediteer, ga hardlopen, doe enkele yogaoefeningen, lees een tijdschrift of drink rustig een kopje koffie. Het hoeft niet lang te duren. Zolang je maar eerst even aandacht geeft aan jezelf vóór je je in de rush van de dag begeeft.

Investeer in positieve relaties

Verbondenheid of ergens bij horen is een basisbehoefte. We zijn sociale wezens en hebben contact met anderen nodig om gelukkig te zijn. In goed gezelschap maken we endorfine aan. Zorg dus dat je je omringt met mensen die jou een goed gevoel geven en op wie je kunt rekenen. Investeer in die relaties en maak bewust tijd vrij in je agenda om die door te brengen met familie en vrienden.

Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die negatief in het leven staat, voortdurend klaagt en alles en iedereen bekritiseert. Dat soort negatieve invloeden kun je beter vermijden. Ze zuigen de energie uit je lijf. Durf dat in te zien en durf bewust voor jezelf de keuze te maken in wie je wel en niet tijd investeert. Vul de beperkte tijd die je hebt liever in met waardevolle contacten en activiteiten waar je energie van krijgt.

Beweeg!

Het is bewezen dat lichamelijke beweging een positief effect heeft op je mindset en mentaal welzijn. Plan dus wekelijks tijd voor jezelf in om te sporten.

Wees solidair

Doe iets goeds voor iemand anders. Zet voor jezelf een wekelijks doel. Een kleine geste is al voldoende. Geef iemand een compliment of help een oudere persoon op de tram. Je zult zien: het zal je een positief gevoel geven.

Wees mild voor jezelf

Iedereen maakt fouten. En dat is best oké. In plaats van het jezelf kwalijk te nemen en er nog nachten van wakker te liggen, neem je het beter mee als een les voor jezelf. Doe er wat mee. Kritisch zijn voor jezelf mag, maar probeer grenzen te stellen voor jezelf. Stel doelen, maar geef jezelf wat speelruimte om die doelen te bereiken. En wees trots op jezelf als je een doel bereikt hebt.

Delen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Gratis whitepaper

‘Het nieuwe denken over het hybride werken… en hoe daar slim mee omgaan.’
Samen met onze partner Antwerp Management School (AMS) verdiepen we ons in de wijze waarop de pandemie onze manier van werken en onze mindset – zowel van werkgevers als medewerkers – veranderde.

Andere artikels

Hard werken en toch fit
Je gezondheid een belangrijke factor is voor je werkgeluk. Je mentaal en fysiek goed voelen in je vel, zorgt ervoor dat je meer energie hebt...
Geen tijd voor me-time? Met deze tips lukt het wel!
Eén op de drie 18-64 jarigen heeft het moeilijk om werk en privé te combineren, met stress en steeds meer burn-outs als gevolg. Vooral...
Wellbeing works publiceert eerste whitepaper over de postcorona wereld van werk.
Wellbeing works publiceert eerste whitepaper over de postcorona wereld van werk. Download hem nu! Wellbeing works publiceert zijn eerste whitepaper over de postcorona wereld...
Het nieuwe denken over het hybride werken
Het nieuwe denken over het hybride werken Hoe kijken werkgevers en medewerkers naar de postcorona wereld van werk? Hoe anders beleven ze die andere...
Waarom een driedaagse over leiderschap? En waarom jij moet deelnemen?
Je leidt dag in, dag uit een bedrijf, creëert virtuele oplossingen om geconnecteerd te blijven met de professionele buitenwereld, surft mee op de golven...
5 tips voor een positieve mindset
‘Gelukkig zijn begint bij jezelf.’  Een zegswijze die je vaak hoort en die volledig klopt. Geluk wordt vaak bepaald door hoe je in het...
Een goede work-life balance creëer je zo
September: de start van het nieuwe schooljaar en een nieuw werkjaar. Het uitgelezen moment om te zoeken naar de juiste routine en een goede work-life balance.   De voorbije Corona-periode hebben we allemaal...
Geslaagd re-integratietraject
Contact houden, controle geven, collega’s betrekken. De 3 C’s van een geslaagd re-integratietraject volgens gast-expert Lode Godderis Gaat een van je medewerkers terug aan...
Hoe voorkom je burn-out in je team?
Burn-out: wat is dat nu eigenlijk? En hoe weet je of jij of iemand uit je team in de risico-zone zit? Door tijdig stresssignalen te herkennen, kun je ingrijpen voor er iemand uitvalt.
Veerkracht: voorkom (chronische) stress en burn-out
Waarom ligt collega X niet wakker van een hoge werkdruk, terwijl collega Y tilt slaat als je hem last minute uitnodigt voor een overleg? Mentale veerkracht is het antwoord.
Basisergonomie voor de thuiswerker
Naast regelmatig bewegen, is een ergonomische werkplek een must voor je lichaam!
Beweegtips voor een energiek team
Zitten is het nieuwe roken. En we doen het veel te veel. Volgens de Gezondheidsenquête 2018 zit de Belg tot wel zes uur per dag.* En corona deed hier nog een schepje bovenop**.
Pauzes zijn goed voor je brein
Eet jij altijd snel je boterhammen op achter je scherm in een poging om grip te krijgen op je werk? Relax! Vanaf nu kan je tijd nemen om aangenaam te lunchen.
Heb je een vraag?

Heb je een vraag of is er een onduidelijkheid? Weet je niet hoe je een bepaalde oefening moet doen? Heb je nood aan wat motivatie? Of wil je gewoon graag even met ons praten? Dat kan via onderstaand contactformulier!

Contactformulier
Ik wens informatie over volgende pijlers:

Heb je een vraag of is er een onduidelijkheid? Weet je niet hoe je een bepaalde oefening moet doen? Heb je nood aan wat motivatie? Of wil je gewoon graag even met ons praten? Dat kan via onderstaand contactformulier!

Posthofbrug 16
2600 Berchem
België
KBO BE0725.847.436​
T. +32 (0)3 247 28 88