Hard werken en toch fit

Je gezondheid een belangrijke factor is voor je werkgeluk. Je mentaal en fysiek goed voelen in je vel, zorgt ervoor dat je meer energie hebt en productiever bent op je werk Je voelt je meer betrokken bij je organisatie en haalt meer voldoening uit je job. Maar hoe onderhoud je je gezondheid als je een veeleisende job en druk privéleven moet combineren? Wij helpen je op weg.

Kies een werkgever die aandacht heeft voor gezondheid

Naast onze job, willen we in de beperkte privétijd die we hebben ook aan onze gezondheid werken door te sporten of door te werken aan ons mentaal welzijn. Maar waar vinden we de tijd voor dit alles? De oplossing: kies voor een werkomgeving waar ruimte en aandacht is voor de gezondheid van haar medewerkers.

Werk en privé zijn steeds meer een geïntegreerd geheel, zeker nu velen onder ons voor een groot stuk van thuis uit werken. Dit is één van de redenen waarom bedrijven zouden moeten investeren in de gezondheid van hun medewerkers door een gezonde levensstijl te stimuleren. Een gezonde werkplek is een plek waar rekening wordt gehouden met de fysieke belasting van het werk, waar aandacht is voor werkdruk en stress en waar je de mogelijkheid hebt om tijdens het werk voldoende te bewegen. In veel bedrijven wordt bovendien ‘het nieuwe werken’ geïntegreerd. Medewerkers krijgen meer vrijheid om zelf te bepalen hoe, waar en wanneer ze werken. Op die manier kan je gezin, sociaal leven, sporten en werk beter inplannen volgens jouw eigen noden. Dit zijn allemaal zaken waar je op kunt letten tijdens het solliciteren.

Slim combineren

Werk en privéleven zijn steeds minder gescheiden: we werken van thuis, checken snel tussendoor onze mails vanuit de zetel of gaan een eindje lopen tijdens de lunch. Hoe zorgen we dat er een goeie balans is tussen werk en privé én zorgen we dat er voldoende tijd is om alles te doen wat we graag doen? Eén oplossing: slim combineren.

  • Fiets of wandel naar het werk. Zo heb je meteen een gezonde inspanning gedaan en kom je fit en met een fris hoofd op het werk aan.
  • Neem een active break: Na een half uurtje of uurtje bewegen onder de middagpauze, heb je de rest van de dag veel meer energie om er tegenaan te gaan. Je bent bovendien veel meer bestand tegen stressvolle situaties die op je pad komen. Heel wat bedrijven voorzien een fitnessruimte of yoga-sessies tijdens de werkuren.
  • Mindful werken: Ook je mentale gezondheid is erg belangrijk en er zijn zelfs mogelijkheden om technieken als mindfulness te integreren in je werk, waardoor je op stressvolle momenten tot rust kan komen.

Healthy food, healthy mind

Om de dag goed door te komen en je focus scherp te houden, eet je best voldoende. Dat begint al bij een gezond ontbijt.

  • Ontbijten terwijl je door je mailbox gaat? Geen probleem. Maar kies zeker voor een ontbijt dat voedzaam is voor je brein. Door de juiste dingen te eten, verbeter je je hersenfuncties en focus. Die goede voedingsstoffen noemt men ook wel brainfood. Voorbeelden zijn rauwe cacao (doe het in je yoghurt), noten en zaden, eieren, volle graanproducten, zomers fruit zoals blauwe bessen en frambozen, groene groenten en bladgroenten.
  • Sla je ontbijt zeker niet over. Door niet te ontbijten, daalt je glucoseconcentratie en hierdoor vermindert je cognitief vermogen. Glucose is dan ook de voeding voor je hersenen en wordt gevormd door trage en complexe suikers die je terugvindt in granen, fruit en groenten.
  • Ook voor je lunch en snacks kun je eenvoudig een gezonde keuze maken. Plannen is daarbij belangrijk. Er zijn bijvoorbeeld heel wat supermarkten die de mogelijkheid bieden om je boodschappen online te bestellen. Zo vermijd je impulsaankopen en kan je bewust kiezen voor dingen die goed zijn voor je lichaam. Gezonde voeding zorgt er niet alleen voor dat je fysiek beter in je vel zit, maar heeft ook een impact op je energie en concentratievermogen.
Delen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Gratis whitepaper

‘Het nieuwe denken over het hybride werken… en hoe daar slim mee omgaan.’
Samen met onze partner Antwerp Management School (AMS) verdiepen we ons in de wijze waarop de pandemie onze manier van werken en onze mindset – zowel van werkgevers als medewerkers – veranderde.

Andere artikels

Hard werken en toch fit
Je gezondheid een belangrijke factor is voor je werkgeluk. Je mentaal en fysiek goed voelen in je vel, zorgt ervoor dat je meer energie hebt...
Geen tijd voor me-time? Met deze tips lukt het wel!
Eén op de drie 18-64 jarigen heeft het moeilijk om werk en privé te combineren, met stress en steeds meer burn-outs als gevolg. Vooral...
Wellbeing works publiceert eerste whitepaper over de postcorona wereld van werk.
Wellbeing works publiceert eerste whitepaper over de postcorona wereld van werk. Download hem nu! Wellbeing works publiceert zijn eerste whitepaper over de postcorona wereld...
Het nieuwe denken over het hybride werken
Het nieuwe denken over het hybride werken Hoe kijken werkgevers en medewerkers naar de postcorona wereld van werk? Hoe anders beleven ze die andere...
Waarom een driedaagse over leiderschap? En waarom jij moet deelnemen?
Je leidt dag in, dag uit een bedrijf, creëert virtuele oplossingen om geconnecteerd te blijven met de professionele buitenwereld, surft mee op de golven...
5 tips voor een positieve mindset
‘Gelukkig zijn begint bij jezelf.’  Een zegswijze die je vaak hoort en die volledig klopt. Geluk wordt vaak bepaald door hoe je in het...
Een goede work-life balance creëer je zo
September: de start van het nieuwe schooljaar en een nieuw werkjaar. Het uitgelezen moment om te zoeken naar de juiste routine en een goede work-life balance.   De voorbije Corona-periode hebben we allemaal...
Geslaagd re-integratietraject
Contact houden, controle geven, collega’s betrekken. De 3 C’s van een geslaagd re-integratietraject volgens gast-expert Lode Godderis Gaat een van je medewerkers terug aan...
Hoe voorkom je burn-out in je team?
Burn-out: wat is dat nu eigenlijk? En hoe weet je of jij of iemand uit je team in de risico-zone zit? Door tijdig stresssignalen te herkennen, kun je ingrijpen voor er iemand uitvalt.
Veerkracht: voorkom (chronische) stress en burn-out
Waarom ligt collega X niet wakker van een hoge werkdruk, terwijl collega Y tilt slaat als je hem last minute uitnodigt voor een overleg? Mentale veerkracht is het antwoord.
Basisergonomie voor de thuiswerker
Naast regelmatig bewegen, is een ergonomische werkplek een must voor je lichaam!
Beweegtips voor een energiek team
Zitten is het nieuwe roken. En we doen het veel te veel. Volgens de Gezondheidsenquête 2018 zit de Belg tot wel zes uur per dag.* En corona deed hier nog een schepje bovenop**.
Pauzes zijn goed voor je brein
Eet jij altijd snel je boterhammen op achter je scherm in een poging om grip te krijgen op je werk? Relax! Vanaf nu kan je tijd nemen om aangenaam te lunchen.
Heb je een vraag?

Heb je een vraag of is er een onduidelijkheid? Weet je niet hoe je een bepaalde oefening moet doen? Heb je nood aan wat motivatie? Of wil je gewoon graag even met ons praten? Dat kan via onderstaand contactformulier!

Contactformulier
Ik wens informatie over volgende pijlers:

Heb je een vraag of is er een onduidelijkheid? Weet je niet hoe je een bepaalde oefening moet doen? Heb je nood aan wat motivatie? Of wil je gewoon graag even met ons praten? Dat kan via onderstaand contactformulier!

Posthofbrug 16
2600 Berchem
België
KBO BE0725.847.436​
T. +32 (0)3 247 28 88