Hoe voorkom je burn-out in je team?

Burn-out: wat is dat nu eigenlijk? En hoe weet je of jij of iemand uit je team in de risico-zone zit? Door tijdig stresssignalen te herkennen, kun je ingrijpen voor er iemand uitvalt.

Wat is een burn-out ? 

Burn-out is een energiestoornis door langdurige chronische (werk)belasting of stress. Uit onderzoek blijkt dat 7% van de werkende bevolking burn-outklachten heeft. Daarbovenop bevindt 9% zich in de risicozone.* Ze zijn emotioneel uitgeput, ervaren een aanhoudende negatieve gemoedstoestand en zijn gedemotiveerd. 

* https://nieuws.kuleuven.be/nl/2019/een-op-de-zes-werkende-vlamingen-kampt-met-burn-outklachten-of-loopt-er-risico-op

Wie is er meer vatbaar voor een burn-out? 

Medewerkers die perfectionistisch of onzeker zijn, loyaal en sterk betrokken bij het werk of moeite hebben om ‘nee’ te zeggen, zijn meer vatbaar voor burn-out.

Maar alles hangt natuurlijk samen met je mentale weerbaarheid. Wie van nature optimistisch is, is ook minder vatbaar voor ongezonde stress. 

In dit artikel lees je hoe je zorgt voor veerkrachtige medewerkers.

Een burn-out herkennen bij jezelf of je team 

Burn-outsymptomen zijn er op drie niveaus. Per niveau geven we enkele voorbeelden. Door alert te zijn, herken je een naderende burn-out en kan je tijdig ingrijpen. 

Lichamelijke symptomen: 

 • Aanhoudende moeheid, slapeloosheid 
 • Spierpijn, hoofdpijn, rugpijn 
 • Maagpijn, darmstoornissen, verminderde eetlust 
 • Verminderde weerstand tegen infecties 
 • Hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, verhoogde cholesterolwaarden 

Psychische symptomen: 

 • Niet meer tot rust komen, prikkelbaar, gejaagd 
 • Somber, huilbuien, piekeren, angst 
 • Niet meer kunnen genieten, lusteloos en futloos zijn 
 • Besluiteloos, concentratieverlies, vergeetachtig 
 • Onzeker, minder zelfvertrouwen 

Gedragsveranderingen: 

 • Minder presteren en meer fouten maken 
 • Steeds meer slaap- en kalmeermiddelen gebruiken 
 • Sociale contacten vermijden 
 • Verslaving ontwikkelen: roken, alcohol of drugs 

Hoe voorkom je een burn-out? 

Herken je een aantal van bovenstaande symptomen bij jezelf of een teamlid? Dan is het tijd om in te grijpen. 

Nog beter is het uiteraard om preventief in te zetten op mentale veerkracht. Met het programma ‘Mentale veerkracht in het nieuwe werken’ ontwikkel je bij je team vaardigheden zoals zelfleiderschap en mentale weerbaarheid.

Delen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Gratis whitepaper

‘Het nieuwe denken over het hybride werken… en hoe daar slim mee omgaan.’
Samen met onze partner Antwerp Management School (AMS) verdiepen we ons in de wijze waarop de pandemie onze manier van werken en onze mindset – zowel van werkgevers als medewerkers – veranderde.

Andere artikels

Hard werken en toch fit
Je gezondheid een belangrijke factor is voor je werkgeluk. Je mentaal en fysiek goed voelen in je vel, zorgt ervoor dat je meer energie hebt...
Geen tijd voor me-time? Met deze tips lukt het wel!
Eén op de drie 18-64 jarigen heeft het moeilijk om werk en privé te combineren, met stress en steeds meer burn-outs als gevolg. Vooral...
Wellbeing works publiceert eerste whitepaper over de postcorona wereld van werk.
Wellbeing works publiceert eerste whitepaper over de postcorona wereld van werk. Download hem nu! Wellbeing works publiceert zijn eerste whitepaper over de postcorona wereld...
Het nieuwe denken over het hybride werken
Het nieuwe denken over het hybride werken Hoe kijken werkgevers en medewerkers naar de postcorona wereld van werk? Hoe anders beleven ze die andere...
Waarom een driedaagse over leiderschap? En waarom jij moet deelnemen?
Je leidt dag in, dag uit een bedrijf, creëert virtuele oplossingen om geconnecteerd te blijven met de professionele buitenwereld, surft mee op de golven...
5 tips voor een positieve mindset
‘Gelukkig zijn begint bij jezelf.’  Een zegswijze die je vaak hoort en die volledig klopt. Geluk wordt vaak bepaald door hoe je in het...
Een goede work-life balance creëer je zo
September: de start van het nieuwe schooljaar en een nieuw werkjaar. Het uitgelezen moment om te zoeken naar de juiste routine en een goede work-life balance.   De voorbije Corona-periode hebben we allemaal...
Geslaagd re-integratietraject
Contact houden, controle geven, collega’s betrekken. De 3 C’s van een geslaagd re-integratietraject volgens gast-expert Lode Godderis Gaat een van je medewerkers terug aan...
Hoe voorkom je burn-out in je team?
Burn-out: wat is dat nu eigenlijk? En hoe weet je of jij of iemand uit je team in de risico-zone zit? Door tijdig stresssignalen te herkennen, kun je ingrijpen voor er iemand uitvalt.
Veerkracht: voorkom (chronische) stress en burn-out
Waarom ligt collega X niet wakker van een hoge werkdruk, terwijl collega Y tilt slaat als je hem last minute uitnodigt voor een overleg? Mentale veerkracht is het antwoord.
Basisergonomie voor de thuiswerker
Naast regelmatig bewegen, is een ergonomische werkplek een must voor je lichaam!
Beweegtips voor een energiek team
Zitten is het nieuwe roken. En we doen het veel te veel. Volgens de Gezondheidsenquête 2018 zit de Belg tot wel zes uur per dag.* En corona deed hier nog een schepje bovenop**.
Pauzes zijn goed voor je brein
Eet jij altijd snel je boterhammen op achter je scherm in een poging om grip te krijgen op je werk? Relax! Vanaf nu kan je tijd nemen om aangenaam te lunchen.
Heb je een vraag?

Heb je een vraag of is er een onduidelijkheid? Weet je niet hoe je een bepaalde oefening moet doen? Heb je nood aan wat motivatie? Of wil je gewoon graag even met ons praten? Dat kan via onderstaand contactformulier!

Contactformulier
Ik wens informatie over volgende pijlers:

Heb je een vraag of is er een onduidelijkheid? Weet je niet hoe je een bepaalde oefening moet doen? Heb je nood aan wat motivatie? Of wil je gewoon graag even met ons praten? Dat kan via onderstaand contactformulier!

Posthofbrug 16
2600 Berchem
België
KBO BE0725.847.436​
T. +32 (0)3 247 28 88