Geen tijd voor me-time? Met deze tips lukt het wel!

Eén op de drie 18-64 jarigen heeft het moeilijk om werk en privé te combineren, met stress en steeds meer burn-outs als gevolg. Vooral vrouwen hebben het er lastig mee. Waarom? Als vrouw leg je de lat enorm hoog voor jezelf, op alle vlakken. Uitblinken in je job, een goeie mama zijn én dan ook nog sporten en er goed uit zien. Geeft toe: niet evident om dit alles te combineren. Tijd voor verandering, voor meer tijd voor JOU (ja, jij!). 

Me-time? No time!

Natuurlijk weet je wel hoe belangrijk het is om in die drukke agenda ook nog tijd voor jezelf in te plannen. Maar toch slaag je er vaak niet in. Je rent van hier naar daar. Druk, druk, druk. Op tijd een moment voor jezelf inplannen is nochtans de enige manier om de beste versie van jezelf te zijn. Doe je het niet dan geraak je in no-time opgebrand.

Met deze tips lukt het vast wel!

Plannen – plannen – plannen!

Spontaan tijd nemen voor jezelf is iets waar je wel van droomt, maar in de realiteit komt het er gewoon niet van. Er is altijd wel iets of iemand die meer aandacht vraagt of belangrijker lijkt op dat moment. De oplossing is plannen.

Naast vergaderingen, een kappersafspraak voor je zoontje of verplichte familiebezoekjes, verdient ook me-time een plaatsje in je agenda. Wederkerend én in een opvallend kleurtje. 

Denk vooraf al na wat je met die me-time wil doen. Of het je dagelijkse ochtendmeditatie is, een boek lezen in bad op vrijdagavond (inclusief bubbels in bad en in je glas), wekelijks een uur alle zorgen van je aflopen of gewoon lekker niksen. Wat het ook is, zorg dat je tijd reserveert in je agenda en laat niets of niemand jouw moment verstoren.

Communicatie is key

Nu je blokken me-time in je agenda gereserveerd zijn, is communicatie de volgende cruciale stap om ongestoord aan zelfzorg te kunnen doen. Informeer je partner, je kinderen of misschien zelfs je collega’s. Ze zullen ongetwijfeld jouw ontspanningstijd respecteren. Zo kan jij ongegeneerd genieten, zonder verantwoording te moeten afleggen. 

Visualiseer jouw me-time

Wat me-time is voor je beste vriendin kan voor jou een heel andere betekenis hebben. Denk hier goed over na en definieer wat me-time betekent voor jou. Zo vermijd je dat je dingen doet die je eigenlijk weinig energie geven, maar die je – alweer – doet ‘omdat het moet of zo hoort’.

Weet je niet meteen wat jou blij maakt? Een goeie manier is een mind map of vision board maken. Dit is meteen ook een goeie activiteit voor je eerste ingepland me-time moment. 

Hoe maak je een vision board?

Kies een rustig moment in een fijne, ontspannende omgeving die je creativiteit stimuleert (bv. buiten, in de natuur).

Neem een groot blad papier (posterformaat), enkele tijdschriften, stiften in verschillende kleuren en een schaar.

Aan de slag:

 Knip woorden en beelden uit die voor jou belangrijk zijn en plak ze op. Je kan ze clusteren tot 3 à 5 thema’s en belangrijke waarden in jouw leven. Wees creatief en laat jezelf helemaal gaan. Brainstorm zonder jezelf te limiteren en na te denken over de consequenties. Dan pas ontdek je ware gevoelens en verlangens.

Klaar!

Geef je persoonlijke vision board een plaats in huis en kijk er geregeld naar terug. Het helpt om je op drukke momenten een stapje terug te zetten en jezelf te herinneren aan wat écht belangrijk is voor jou.

Delegeer

“Alles wat ik zelf doe, doe ik beter.” Een vaak gehoorde quote van ambitieuze vrouwen, zeker als je een perfectionistisch kantje hebt. Toch zou het je zoveel meer rust en levenskwaliteit opleveren als je ook leert om bepaalde taken uit te besteden. Huishoudelijke routinetaken, zoals poetsen en de strijk, zijn waarschijnlijk vanzelfsprekend. Maar denk ook aan ramen wassen, administratief werk (via een virtueel assistent) of je boodschappen online doen om tijd te sparen.

> Tip: Kijk eens op www.wetasker.be

Ga voor jezelf na welke taken veel van je kostbare tijd vragen. Bedenk wat het jou zou opleveren (in energie en tijd voor leuke dingen) t.o.v. de kost. Je zal zien dat er waarschijnlijk wel wat mogelijkheden zijn om meer uit je leven te halen.

En hey, het huis moet niet altijd spik en span zijn!

Deconnecteer

Oké. Je hebt blokken gereserveerd in je agenda en je weet wat je graag wil doen om te ontspannen. Nu kan het niet meer stuk. Het enige wat nog rest is zelfdiscipline. Want als je een uur me-time gepland hebt, maar het eerste half uur besteedt aan “toch nog snel die e-mail van mijn baas beantwoorden” of nutteloos door social media scrollen, dan heb je er natuurlijk niets aan.

Dus: smartphone uit en full focus op jezelf!

En nee, waag het niet om de wasmachine te laten draaien.

Delen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Gratis whitepaper

‘Het nieuwe denken over het hybride werken… en hoe daar slim mee omgaan.’
Samen met onze partner Antwerp Management School (AMS) verdiepen we ons in de wijze waarop de pandemie onze manier van werken en onze mindset – zowel van werkgevers als medewerkers – veranderde.

Andere artikels

Hard werken en toch fit
Je gezondheid een belangrijke factor is voor je werkgeluk. Je mentaal en fysiek goed voelen in je vel, zorgt ervoor dat je meer energie hebt...
Geen tijd voor me-time? Met deze tips lukt het wel!
Eén op de drie 18-64 jarigen heeft het moeilijk om werk en privé te combineren, met stress en steeds meer burn-outs als gevolg. Vooral...
Wellbeing works publiceert eerste whitepaper over de postcorona wereld van werk.
Wellbeing works publiceert eerste whitepaper over de postcorona wereld van werk. Download hem nu! Wellbeing works publiceert zijn eerste whitepaper over de postcorona wereld...
Het nieuwe denken over het hybride werken
Het nieuwe denken over het hybride werken Hoe kijken werkgevers en medewerkers naar de postcorona wereld van werk? Hoe anders beleven ze die andere...
Waarom een driedaagse over leiderschap? En waarom jij moet deelnemen?
Je leidt dag in, dag uit een bedrijf, creëert virtuele oplossingen om geconnecteerd te blijven met de professionele buitenwereld, surft mee op de golven...
5 tips voor een positieve mindset
‘Gelukkig zijn begint bij jezelf.’  Een zegswijze die je vaak hoort en die volledig klopt. Geluk wordt vaak bepaald door hoe je in het...
Een goede work-life balance creëer je zo
September: de start van het nieuwe schooljaar en een nieuw werkjaar. Het uitgelezen moment om te zoeken naar de juiste routine en een goede work-life balance.   De voorbije Corona-periode hebben we allemaal...
Geslaagd re-integratietraject
Contact houden, controle geven, collega’s betrekken. De 3 C’s van een geslaagd re-integratietraject volgens gast-expert Lode Godderis Gaat een van je medewerkers terug aan...
Hoe voorkom je burn-out in je team?
Burn-out: wat is dat nu eigenlijk? En hoe weet je of jij of iemand uit je team in de risico-zone zit? Door tijdig stresssignalen te herkennen, kun je ingrijpen voor er iemand uitvalt.
Veerkracht: voorkom (chronische) stress en burn-out
Waarom ligt collega X niet wakker van een hoge werkdruk, terwijl collega Y tilt slaat als je hem last minute uitnodigt voor een overleg? Mentale veerkracht is het antwoord.
Basisergonomie voor de thuiswerker
Naast regelmatig bewegen, is een ergonomische werkplek een must voor je lichaam!
Beweegtips voor een energiek team
Zitten is het nieuwe roken. En we doen het veel te veel. Volgens de Gezondheidsenquête 2018 zit de Belg tot wel zes uur per dag.* En corona deed hier nog een schepje bovenop**.
Pauzes zijn goed voor je brein
Eet jij altijd snel je boterhammen op achter je scherm in een poging om grip te krijgen op je werk? Relax! Vanaf nu kan je tijd nemen om aangenaam te lunchen.
Heb je een vraag?

Heb je een vraag of is er een onduidelijkheid? Weet je niet hoe je een bepaalde oefening moet doen? Heb je nood aan wat motivatie? Of wil je gewoon graag even met ons praten? Dat kan via onderstaand contactformulier!

Contactformulier
Ik wens informatie over volgende pijlers:

Heb je een vraag of is er een onduidelijkheid? Weet je niet hoe je een bepaalde oefening moet doen? Heb je nood aan wat motivatie? Of wil je gewoon graag even met ons praten? Dat kan via onderstaand contactformulier!

Posthofbrug 16
2600 Berchem
België
KBO BE0725.847.436​
T. +32 (0)3 247 28 88