Veerkracht: voorkom (chronische) stress en burn-out

Waarom ligt collega X niet wakker van een hoge werkdruk, terwijl collega Y tilt slaat als je hem last minute uitnodigt voor een overleg? Mentale veerkracht is het antwoord.

Wat is mentale veerkracht?

Veerkracht is het vermogen om goed te reageren op tegenslagen en moeilijkheden. Iedereen krijgt wel eens te maken met stressvolle situaties, tijdens of naast het werk. Veerkracht zorgt ervoor dat je tegen een mentaal stootje kan.

Zonder mentale veerkracht kan stress chronisch worden. Je lichaam maakt dan te veel van het stresshormoon cortisol aan waardoor je lichamelijke en psychische klachten kan krijgen.  

Hoe investeer je in een veerkrachtig team?

Het goede nieuws is: veerkracht kan je trainen. En het loont enorm om hierop in te zetten voor je team. Veerkrachtige medewerkers staan positiever in het leven, zien sneller oplossingen, kunnen beter relativeren en samenwerken met anderen.

Besteed je tijd en aandacht aan breinkennis, energie en focustraining dan zet je als team fikse stappen vooruit.

Breinkennis

Een stressreactie is het antwoord van je brein op een (mogelijk) ‘gevaarlijke situatie’. Denk aan een organisatorische verandering of een conflict met een collega. 

Weet je hoe je brein werkt bij stress, dan kan je leren om rustig en adequaat te handelen en te reageren bij ongemakkelijke situaties. De prefrontale cortex, het stukje vooraan in je brein dat je nodig hebt om te relativeren en om doordachte beslissingen te nemen, speelt hierbij een belangrijke rol. Ook als je wordt overstelpt door werk en vragen van collega’s. 

Je hersenen zijn plastisch of kneedbaar. Zolang je leeft, kan je je hersenen trainen en voor nieuwe paden kiezen. Vaak reageer je op een situatie vanuit een vastgeroest patroon. Je bewust zijn van je reacties en je patronen is een eerste stap. De rest is training. 

Energieboost

Voel je te lang ongezonde stress, dan ben je vatbaar voor een burn-out. De cijfers liegen er niet om: op vier jaar tijd steeg het aantal mensen dat meer dan een jaar thuis zit door een burn-out met 40%.

*https://www.riziv.fgov.be/nl/statistieken/uitkeringen/Paginas/langdurige-arbeidsongeschiktheid-burnout-depressie.aspx

Hoe voorkom je een burn-out in je team?

Een burn-out is een energiestoornis. Het bewaken van die energie is dus essentieel. Beweeg voldoende, eet gezond en zorg voor een goede nachtrust. Op zo’n zaken heb je zelf een invloed.

Als werkgever of leidinggevende kan je je team stimuleren om gezond te leven. Gezonde medewerkers hebben meer energie. Ze kunnen beter omgaan met hetgeen er in de loop van de dag op hun pad komt.

Focustraining

Naast je energiebalans, zorgt ook focus voor mentale rust. 

Smartphone notificaties die continu om aandacht schreeuwen. E-mails die binnenstromen. En dan toch ook nog snel dat dringende chatbericht beantwoorden. Er wordt verwacht dat je 24/7 klaarstaat. Logisch dus dat je je focus kwijtraakt. Een continue verbondenheid is niet gezond en allesbehalve productief.

Hoe kan je je team ondersteunen? 

  • Geef ‘de-connectie’ een prominente plaats in je welzijnsbeleid. Stimuleer pauzes, wandel tijdens een overleg, sluit de dag af met online yoga of zorg voor een vrijdag zonder vergaderingen.
  • Met enkele focustips kun je thuiswerkers ondersteunen in hun aandacht, zelfs met de kinderen in huis. Download de thuiswerkgids voor je teamleden of vraag er eentje op maat.
  • Mindfulness is een aandachtstraining die op de werkvloer meer en meer aandacht krijgt. Met verschillende technieken leren je teamleden om zich te concentreren en om hun brein tot rust te brengen. 

Meer energie en veerkracht in je team?

In het programma ‘Gezond in 100 dagen’ maakt je team kennis met alle facetten van fysieke en mentale gezondheid. Hierin komen beweging, gezonde voeding, slaaphygiëne, mindfulness en breintraining aan bod.

Delen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Gratis whitepaper

‘Het nieuwe denken over het hybride werken… en hoe daar slim mee omgaan.’
Samen met onze partner Antwerp Management School (AMS) verdiepen we ons in de wijze waarop de pandemie onze manier van werken en onze mindset – zowel van werkgevers als medewerkers – veranderde.

Andere artikels

Hard werken en toch fit
Je gezondheid een belangrijke factor is voor je werkgeluk. Je mentaal en fysiek goed voelen in je vel, zorgt ervoor dat je meer energie hebt...
Geen tijd voor me-time? Met deze tips lukt het wel!
Eén op de drie 18-64 jarigen heeft het moeilijk om werk en privé te combineren, met stress en steeds meer burn-outs als gevolg. Vooral...
Wellbeing works publiceert eerste whitepaper over de postcorona wereld van werk.
Wellbeing works publiceert eerste whitepaper over de postcorona wereld van werk. Download hem nu! Wellbeing works publiceert zijn eerste whitepaper over de postcorona wereld...
Het nieuwe denken over het hybride werken
Het nieuwe denken over het hybride werken Hoe kijken werkgevers en medewerkers naar de postcorona wereld van werk? Hoe anders beleven ze die andere...
Waarom een driedaagse over leiderschap? En waarom jij moet deelnemen?
Je leidt dag in, dag uit een bedrijf, creëert virtuele oplossingen om geconnecteerd te blijven met de professionele buitenwereld, surft mee op de golven...
5 tips voor een positieve mindset
‘Gelukkig zijn begint bij jezelf.’  Een zegswijze die je vaak hoort en die volledig klopt. Geluk wordt vaak bepaald door hoe je in het...
Een goede work-life balance creëer je zo
September: de start van het nieuwe schooljaar en een nieuw werkjaar. Het uitgelezen moment om te zoeken naar de juiste routine en een goede work-life balance.   De voorbije Corona-periode hebben we allemaal...
Geslaagd re-integratietraject
Contact houden, controle geven, collega’s betrekken. De 3 C’s van een geslaagd re-integratietraject volgens gast-expert Lode Godderis Gaat een van je medewerkers terug aan...
Hoe voorkom je burn-out in je team?
Burn-out: wat is dat nu eigenlijk? En hoe weet je of jij of iemand uit je team in de risico-zone zit? Door tijdig stresssignalen te herkennen, kun je ingrijpen voor er iemand uitvalt.
Veerkracht: voorkom (chronische) stress en burn-out
Waarom ligt collega X niet wakker van een hoge werkdruk, terwijl collega Y tilt slaat als je hem last minute uitnodigt voor een overleg? Mentale veerkracht is het antwoord.
Basisergonomie voor de thuiswerker
Naast regelmatig bewegen, is een ergonomische werkplek een must voor je lichaam!
Beweegtips voor een energiek team
Zitten is het nieuwe roken. En we doen het veel te veel. Volgens de Gezondheidsenquête 2018 zit de Belg tot wel zes uur per dag.* En corona deed hier nog een schepje bovenop**.
Pauzes zijn goed voor je brein
Eet jij altijd snel je boterhammen op achter je scherm in een poging om grip te krijgen op je werk? Relax! Vanaf nu kan je tijd nemen om aangenaam te lunchen.
Heb je een vraag?

Heb je een vraag of is er een onduidelijkheid? Weet je niet hoe je een bepaalde oefening moet doen? Heb je nood aan wat motivatie? Of wil je gewoon graag even met ons praten? Dat kan via onderstaand contactformulier!

Contactformulier
Ik wens informatie over volgende pijlers:

Heb je een vraag of is er een onduidelijkheid? Weet je niet hoe je een bepaalde oefening moet doen? Heb je nood aan wat motivatie? Of wil je gewoon graag even met ons praten? Dat kan via onderstaand contactformulier!

Posthofbrug 16
2600 Berchem
België
KBO BE0725.847.436​
T. +32 (0)3 247 28 88